Nederland leest 2018

2018: Food fout!

In 2018 speelt Rop weer een Nederland leest voorstelling. Zo krijgt de voorstelling Goed fout! een speciale Nederland leest 2018 editie. De voorstelling is een zoektocht naar wie we zijn. Ik denk, dus ik ben. Ik heb een lichaam, dus ik ben. Ik heb een verleden, dus ik ben. Ik facebook, dus ik ben. Over het thema van Nederland leest 2018 zegt het CPNB: Waarom Nederland Leest over eten? Omdat wij zijn wat we eten!
Food fout! is een smakelijke voorstelling vol geestelijk voedsel over (on)gezond eten en wie we eigenlijk diep van binnen zijn.

 

 

 

In 2016 en 2017 speelt Rop Janze geen speciaal gemaakte Nederland leest voorstelling.

 

2015: Heel Nederland leest ZKV's.

Dit jaar stelt de schrijver A.L. Snijders een bundel samen met (zeer) korte verhalen van diverse schrijvers waaronder Nescio, Remco Campert en Willem Elsschot. Per provincie wordt deze bundel aangepast. Naast informatie en leuke wetenswaardigheden over de auteurs en de samensteller, brengt Rop liedjes, gedichten, interactie, komische anekdotes en natuurlijk een aantal (zeer) korte verhalen.

In deze voorstelling ook hoogtepunten uit programma's die Rop maakte over boeken die in voorgaande jaren in de schijnwerpers van Nederland Leest stonden. Waaronder "De donkere kamer" van W.F. Hermans, "Oeroeg" van Hella Haasse, "De grote zaal"van Jacoba van Velde, "Insectenboek" van Godfried Bomans en "Twee vrouwen" van Harry Mulisch. Ook legt Rop verbanden tussen de auteurs. Wat vond Maarten 't Hart van Godfried Bomans? Was Bomans zo collegiaal voor Haasse?

Bovendien laat Rop zijn publiek kennis maken met publicaties van deze schrijvers die onbekend zijn bij het grote publiek, zoals de poëzie van Harry Mulisch, de cabaretteksten van Hella Haasse voor Wim Sonneveld en de kindergedichten van W.F. Hermans.

2014: “Heel Nederland vlucht in regenwulpen”

Alle voorstellingen van "Heel Nederland vlucht in regenwulpen" zijn alweer gespeeld. Vanaf de eerste voorstelling in Zoetermeer werd de voorstelling zeer goed ontvangen door het publiek en de programmeurs. Op de evaluatieformulieren waardeerde het publiek in Zoetermeer Rops voorstelling gemiddeld met een 9! Bij de opmerkingen stond o.a.: 'informatief op humoristische wijze', 'hij mag vaker komen', 'gedichten toppie' en 'het was geweldig, leuk en ontroerend'.

In november 2014 staat tijdens de landelijke campagne ‘Nederland leest’ de roman “Een vlucht regenwulpen” van Maarten ’t Hart centraal. Ook dit jaar maakt Rop Janze een cabaretprogramma over de belangrijkste thema’s uit de uitverkoren roman. Hij speelt of vertelt het boek dus niet na, maar stimuleert zijn publiek om het te lezen.

Heel Nederland vlucht in regenwulpen” is een voorstelling over verlangen, uitsluiten, kansen en dwanggedachten, schoonheid en lelijkheid, uniciteit en klonen en over de moed om te leven en lief te hebben. Wat herkennen Rop en zijn publiek in de hoofdpersoon Maarten?

Natuurlijk vertelt Rop ook het één en ander over de schrijver Maarten ’t Hart. Over zijn boeken, zijn werk als gedragsbioloog, het nooit behalen van zijn rijbewijs, zijn liefde voor het telen van groente, en zijn hekel aan reizen, topsport en popmuziek. Maar ook over moeders en het verlangen naar andere vrouwen. Natuurlijk is er ook aandacht voor Maartens eigen ‘vrouw-zijn’.

 

PR FOTO ERIK bewerkt[2].jpgReacties uit het gastenboek over ‘Nederland leest Bomans’ Insectenboek’

‘Rop, wij kijken terug op een mooie avond! Heel verrassend, onderhoudend en informatief!’
(Mw. M. Verhaegh-Reijnders, bibliotheek Maas en Peel)

‘Je hebt een zeer mooie voorstelling over Bomans en 'Erik of het klein insectenboek' gespeeld in Heiloo. Het zat goed in elkaar. Afwisselend, én met publieksdeelname. Het was ook duidelijk dat je veel van en over Bomans hebt gelezen. Hoogtepunt? Ik kies voor het lied 'Bona Lisa'. Dat liedje staat tekstueel op een heel hoog kleinkunstniveau.’
(Toto, Bibliotheek Heiloo)